Effe stil …

Het was effe stil. Noem het een ‘ writersblock’. Noem het gebrek aan inspiratie. Maar eigenlijk was het dat allemaal niet echt. De afgelopen maanden was ik behoorlijk Levendig en de vrije momenten, die ik had spendeerde ik aan van alles, behalve aan schrijven. Werden mijn schrijfsels gemist? Niet echt. Alleen mijn kinderen hebben er een opmerking over gemaakt. En ik wist, dat er vanzelf weer een moment zou komen waarop ik weer zou gaan schrijven.

Het afgelopen jaar ben ik gestart in een nieuwe functie bij mijn werkgever. Dit vergde veel van mijn aandacht en energie. Tegelijkertijd is dit voor ons een feestjaar. Vol kroondata. Zoals ik al zei: gestart in een nieuwe functie. In maart bereikte ik de respectabele leeftijd van 60 jaar. En in de wetenschap dat mijn twee oudere broers dit niet hebben mogen bereiken zul je begrijpen dat ik hiermee erg blij ben. Mijn echtgenote werd 45 jaar en in november vieren wij onze zilveren bruiloft. Vijfentwintig jaren vol liefde, warmte, zorgen, verdriet, hoogte- en dieptepunten. Mooie jaren! Jaren zoals een ieder weleens ervaart. Maar jaren om dankbaar voor te zijn.

Verder heb ik dit jaar mogen vullen met leuke vakanties, weekendjes weg en plezier met de kinderen en vrienden. Kortom, ik ben een gelukkig mens! Helaas lees ik dat niet af in mijn timeline op Twitter. Wat een gemopper, haat en onverdraagzaamheid. Heel actief op Twitter ben ik daarom niet meer, maar ik blijf wel graag op de hoogte van wat er onder de mensen (lees maatschappij) leeft. En daarvan word ik niet vrolijk en op zijn tijd effe stil van …

Door het veel te vroeg overlijden van mijn broers en een goede vriend besef ik des te meer, dat het leven een geschenk is. Je doet er daarom goed aan om je dagen – zoveel als mogelijk – te vullen met leuke dingen. Door vooral te genieten van kleine zaken en je niet druk te maken over dingen waarop je geen invloed hebt. Onze maatschappij is er een, die veel landen niet hebben. Natuurlijk kan het altijd beter, eerlijker en rechtvaardiger. Maar wij leven in een goed land! Wat heeft het voor zin om aan de zijlijn te roeptoeteren over gegeven feiten. Je hoeft het er niet mee eens te zijn, maar veelal kun je er niets aan veranderen. Er zijn maar een paar zaken waar je echt invloed op hebt. En meestal liggen die in je directe omgeving: je eigen (sociale) leven; je gezin en je werk. Confrontatie roept vaak conflicten op. Communicatie daarentegen kan iets opleveren. Ik pleit daarom voor een samenleving waarin wij meer mét, dan over elkaar praten. Problemen worden niet 1-2-3 opgelost, maar door naar elkaar te luisteren ontstaat er wellicht meer begrip. Dus passeert er iets in het nieuws of op sociale media, waarvan jij iets vindt, wees dan effe stil …

Voorlopig ben ik druk met de voorbereidingen op mijn zilveren bruiloft. Toch ook een moment om effe stil bij te staan. Ik heb het geluk gehad om een levenspartner te ontmoeten, die zo bij mij past. Die het vermogen heeft om zoveel van mij te houden, dat zij mij voortdurend het gevoel geeft dat ik er toe doe. En omgekeerd hou(d) ik heel veel van haar en doe ik er alles aan om haar een gelukkig en veilig leven te geven. Wij accepteren elkaars meningen en onze verschillen. Door de jaren heen hebben wij een gezamenlijke levenswijze gevonden, die het mogelijk maakt jezelf te kunnen zijn en toch samen. En op gezette tijden denk ik daarover na. Ik tel mijn zegeningen en word er effe stil van.

 

Vond je het leuk? Deel mijn content!
Pin Share
Gera

Prachtig geschreven en heel erg waar….
We leven in een prachtig land.
Toch denk, of hoop, ik soms dat hier en daar er wel wat veranderd kan worden. Kleine druppels water, kleine korrels zand….
Wel is dichtbij het meest belangrijk.

Ontzettend gefeliciteerd met jullie zilver vandaag!

Janie van Middelkoop

Ha Paul, dat je het leuk vindt om met taal te spelen was me al opgevallen in je werkmails, erg leuk om via ‘fijn slijpen’ kennis te maken met een meer bezinnende kant van je. Je positieve instelling vind ik heel herkenbaar.
Jammer dat we geen huisblad meer hebben, een rubriek ‘slijpen’ had daar goed ingepast. Met groet Janie

Ineke Vonk

Ja dat Paul….zo leven, zo kijken, zo ervaren. Weten dat je een Bofferd bent. Blijf zo leven, en zo schrijven. De wereld wordt werkelijk een klein stukje mooier. Voor mij in ieder geval.

Hiltje

Om maar meteen met mijn reactie in jouw eerste alinea te vallen: Jawel hoor Paul, ik heb jouw schrijfsels wel gemist en ook op Twitter.
Ik had je kunnen roepen maar liet jou genieten van de warme zomer. Zelf zat ik in de ventilator ipv ervoor en schreef ik ook 3 maanden niet. Ook vorige week voor het eerst weer een snuisterijtje geplaatst. Er zijn nu eenmaal méér belangrijke bezigheden in het leven en die staan voorop. Logisch dat andere dingen dan blijven liggen.
Wat fijn jouw nieuwe functie en nóg fijner is jouw geluk met je kinderen, jouw levenspartner en vrienden. Alvast gefeliciteerd met jullie zilveren huwelijk en nog véle jaren erbij in warmte en liefde ❤

Arjan Wilken

Mooi.
Pijn en Fijn liggen heel dicht naast elkaar, houden elkaar in evenwicht.
Veel mooie momenten nog Paul dit jaar met de leuke dingen die gaan komen.

Grt.
Arjan.

Leny Maan

Voor de eerste keer dat ik een heel verhaal van jou lees Paul. Mooi om te lezen dat je beseft wat echt telt en daarbij effe stil staat…
Gefeliciteerd met alle gebeurtenissen dit jaar en geniet van jullie zilveren bruiloft, samen met je gezin en naasten.
Hartelijke groet en wie weet hoe we elkaar nog eens treffen.

André Weerwag

Paul gefeliciteerd met jullie 25 jarig huwelijk! Annelies en ik hebben er inmiddels 40 jaar op zitten!
Jammer om te vernemen dat je twee broers hebt verloren. Op nog jonge leeftijd begrijp ik. Ooit zei iemand tegen me; “als je gelooft in een eeuwig leven na de dood dan maakt het niet uit hoe oud je wordt”. Maar je moet dat dan wel geloven! Ik ga de komende tijd je stukjes lezen en hoop te kunnen genieten van de geweldige creativiteit die je altijd aan de dag wist/weet te leggen. Groet, André!

Marjanne

Van Harte Gefeliciteerd met de verbintenis die jullie zijn aangegaan. Vijfentwintig jaar het leven delen en er nog steeds toe doen bij je partner en bij je gezin, je veilig voelen. Mooi.
Cheers Paul en partner!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.