Opruiming

Ik neem mij nooit iets voor. Ik doe iets, of ik doe het niet. Iets voornemen bied je een uitweg. De maand december gebruik ik, net als veel winkels voor opruiming. Dit zouden veel meer mensen moeten doen en daarom plaats ik – ongevraagd – in mijn laatste column van dit jaar wat opruim-adviezen voor het komende jaar.

Televisiemakers van Nederland stop nu eens eindelijk met steeds opnieuw die bekende Nederlanders in programma’s voor de dag te halen. Weten jullie dan niet dat de gemiddelde inwoner van ons land een veel interessanter en herkenbaarder verhaal heeft te vertellen. Al die zogenaamde sterren die zo nodig moeten zingen, dansen, springen, praten, raden, quizzen, schaatsen en een mening hebben. Als ik al geïnteresseerd zou zijn in het wel en wee van, veelal over het paard getilde, BN’ers koop ik wel wekelijks zo’n pulpblad in de supermarkt.

Retailers toon mij de eerlijke prijs. Wij kennen allang de spelletjes van grootse kortingen en de “van-voor-prijzen”, die onze psyche probeert te beïnvloeden. Enkel de oprechte uitbater verdient mijn klandizie.

Logistiek Nederland voedt je chauffeurs op door hen niet met 81 kilometer per uur een collega te laten inhalen, die keurig met tachtig op een snelweg waar de maximale snelheid 130 kilometer is, zijn weg vervolgd. En vertel de bestuurder van een bestelbus dat hij niet als een volslagen idioot, links en rechts inhalend, mede weggebruikers de stuipen op het lijf moet jagen.

Politiek Den Haag houd op met je moralistische regeltjes! Het vrije Nederland heeft plaats moeten maken voor beklemmende wetgeving, die de individuele mens beperkt in zijn, of haar levensvreugde. Wees streng en rechtvaardig. Wij hebben ons failliet getolereerd.

En ik wil echte mayonaise op mijn patat. Ik wil geen kapot geschopte bushokjes meer zien. Zet geen Spa op je menukaart wanneer je Sourcy schenkt en laat jouw kat niet in mijn tuin schijten! Geef richting aan op de rotonde wanneer je deze verlaat. En meneer de directeur van Schiphol, doe even normaal en laat je passagiers gewoon voor de deur ophalen.

En verpakkingsindustrie, in hemelsnaam, maak het toch wat gebruiksvriendelijker. Ik ben best bereid iets meer te betalen zodat ik de goederen uit de verpakking heb voordat de houdbaarheidsdatum is verstreken.

Vrouwen, laat jullie ’theezakjes’ maar liever niet vrij bungelen in de zomer. Mannen laat je adviseren bij het kiezen van een zwembroek en gooi alsjeblieft die witte sokken weg. Het kan echt niet meer, anno eenentwintigste eeuw in sandalen. Ouders houd op met steeds weer met je kinderen te praten. Een ferme tik op de kont doet soms wonderen.

O ja, de volgende woorden/uitdrukkingen mogen wat mij betreft ook voor eeuwig opgeruimd worden: allochtoon, significant, authentiek, je ding doen, chillen, sale, job, feedback en gedachtegoed.

Zo, dat was even lekker. Opgelucht het jaar uit. Neem het mij maar niet kwalijk. Ik wilde graag 2014 opruimen, zodat ik schoon het nieuwe jaar in kan. En dat wens ik de lezer ook, tezamen met een fantastisch, mooi, gelukkig en gezond 2015.

 

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.