Poen

“Poen, poen, poen, poen”, gezongen door Wim Sonneveld alias Willem Parel en ” If I was a rich man” uit Anatevka illustreren de zoektocht van mensen naar geld. Gisteren werd weer het bewijs geleverd.

Je zult maar, als eenverdiener, ruim twee jaren werkzoekende zijn en kans hebben op vijf miljoen euro. Je echtgenote speelt de medespelers weg en daar staat ze dan, voor het oog van camera’s en vele mensen. Je hart vol van spanning en trots. Je gedachten gaan met je op de loop. Een keer heerlijk met elkaar op vakantie, was de bescheiden wens en zij koos haar koffertje.

De bank bood haar ruim tachtigduizend euro. Toch nog maar een rondje gokken. Het geluk stond hen bij. De bank bood haar tweehonderdendertigduizend euro. Linda sprak slim, de twijfel sloeg toe. Zelfs minus de kansspelbelasting was dit een enorm bedrag, wat je niet zomaar bij elkaar stucadoort. Nerveuze lachjes en nog meer twijfel. Wat kon er eigenlijk nog mis gaan?

Alles! De bank gniffelde en kwam terug met, uiteraard, een veel lager bedrag. Na storting in de staatskas krijgt de familie ruim vijftigduizend euro bijgeschreven. Nog steeds een leuk bedrag, maar toch …

Vaak vraag ik mij af wat ik zou doen in dergelijke omstandigheden. Een beetje nuchter, vanaf de bank, commentaar leveren en mensen hebberig noemen, ook dat is mij niet vreemd. Maar zou ik sterker zijn geweest? Zou jij sterker zijn geweest? Oh nee, stom van mij. Jij speelt natuurlijk mee voor het goede doel. Jij wilt helemaal niets winnen. Ik zal het maar bekennen; ik speel mee om te winnen en dat, door het kopen van loten, goede doelen worden ondersteund is mooi meegenomen. Wie van de grote winnaars heeft daarna het goede doel echt geholpen?

Even terug naar mij. Ook ik heb grote geldsommen, die ik overigens nog nooit gewonnen of verdiend heb, meerdere malen uitgegeven. Decadente gedachten: zomerhuizen, weekendje winkelen in New York, auto’s en nog veel meer hebberigheid. Nu ik dit zo opschrijf word ik weer eens goed geconfronteerd met mijzelf.  Ook ik ben dus eigenlijk een hebberig mannetje. Daar schrik ik van. Ook ik zal dus door gegokt hebben in de hoop dat ik nog meer geld zou krijgen. En mijn hebberigheid praat ik goed door – in gedachten – ook mijn kinderen en vrienden iets te gunnen.

De mens wil altijd meer. Van nature ben ik een gever, maar meer met woorden, aandacht en een troostende arm. Trakteren doe ik graag; ik heb niet veel, dus dat is makkelijk. Maar wat, wanneer ik een aanzienlijk geldbedrag win? Ik weet het niet. Wat ik wel weet, dat ik het die vrouw en haar gezin uit Gouda het enorm gunde. Zij kunnen gelukkig heerlijk met vakantie en als zij het slim aanpakken een aantal jaren wat meer luxe in hun leven hebben. En iemand iets gunnen is ook geven. Dus als wij elkaar en anderen wat meer zouden gunnen, dan is iedereen een beetje miljonair.

 

 

 

 

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.