Vrijheid

De enige echte vrijheid geniet ik wanneer ik mij terugtrek in de ruimte van mijn hoofd.

Gisteren vierden wij onze vrijheid en vandaag stonden wij op – al dan niet met een kater – en wij leven vanzelfsprekend verder. Voor velen was dit gewoon een extra vrije dag en erg fijn dat, op diverse plekken, de door de overheid georganiseerde muziekfestivals gratis te bezoeken waren. Ik denk dat het goed is om wat vaker stil te staan bij het feit, dat je het geluk hebt gehad in dit land te zijn geboren. Niet enkel op die 5e mei. Ik heb de oorlog niet bewust meegemaakt, wel veel over geleerd, gehoord en gelezen. De verschrikkingen, die mensen elkaar aan kunnen doen! Het is fascinerend en tegelijk beangstigend hoe mensen blindelings iemand kunnen volgen. Iemand die demagogisch roeptoeterend heerst, manipuleert en dit alles enkel en alleen voor eigen genoegdoening in de vorm van macht.

Het is goed om te beseffen, dat je in een land leeft waar je alles mag denken en mag (niet hoeft te) zeggen. Het is goed om te beseffen, dat dit alles niet vanzelfsprekend is. Voor deze vrijheid is heel veel gedaan. Ook door mensen, die blindelings bevelen opvolgden en vervolgens het leven lieten op het strand van Normandië. Door mensen, die met gevaar voor eigen leven andere mensen bescherming boden. Kortom, door mensen die gedreven door de drang naar vrijheid zich ten dienste stelden ten behoeve van anderen.

Vandaag de dag lees en hoor ik veel haatteksten, onverdraagzaamheid en ontevredenheid. Het Midden Oosten staat nog steeds in brand en op het Afrikaanse continent woekert de ellende voort. Machtspelletjes over onze hoofden. Achter onze veilige voordeuren staat dagelijks het eten op tafel en wentelen wij ons in de verwennerij van het goede leven. Uiteraard weet ik dat er mensen in onze samenleving zijn, die het moeilijk hebben. Natuurlijk is het verschrikkelijk dat er in ons welvarend Nederland voedselbanken zijn, maar vergelijkbaar met veel andere plekken op de aardkloot hebben wij het meer dan goed!

Ook ik ben het niet altijd eens met wat onze regering besluit. Ook ik kan mij ergeren aan het feit dat zij soms zo verschrikkelijk slap de problemen in onze maatschappij aanpakken. Maar de maatschappij zijn wij. Die maatschappij kent dus meerdere gezichten. Meerdere meningen, uitingen, religies en politieke partijen. Die maatschappij bestaat uit mensen, die werken, ziek zijn, of werk zoeken. Mensen in vele kleuren, maar van vlees en bloed. Een samenleving, die gebaseerd is op vrijheid en een veilige plek biedt aan mensen, die smachten naar diezelfde vrijheden, die wij nu genieten.

Dus misstanden in die maatschappij worden ook opgelost wanneer wij – jij en ik dus – daar iets aan doen. Niet wegkijken, niet anoniem schelden op Social Media, niet door je kont tegen de kribbe te gooien, maar door de dialoog aan te gaan. Zolang wij blijven uitgaan van ons eigen gelijk en niet luisteren naar-, of open staan voor wat anderen vinden, geloven, dromen, denken en zeggen, zal onze vrijheid een broos begrip blijven.

 

 

 

 

 

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.